Popis chování

Co se dá zjistit výzkumem?

Popis chování

Výzkum trhu a veřejného mínění často popisuje chování populace. Výzkum je užitečný a přínosný. Dozvíme se z něj věci, které pomohou společenské diskusi, uvědomíme si něco důležitého nebo podstatného, dodáme inovátorům potřebnou inspiraci nebo třeba upozorníme na nebezpečný trend.

1. Bezmasá strava a veganství

Unikátní výzkum o veganství realizovala v roce 2019 agentura Ipsos ve spolupráci s Asociací společenské zodpovědnosti a Českou veganskou společností. Cílem výzkumu bylo zmapovat stravovací návyky a přístup ke stravě v české populaci, včetně veganů, vegetariánů a flexitariánů. Bezmasou stravu preferuje 5% Čechů a 10% Čechů ve věku 18-34 let, přičemž evropský průměr je 24% populace. Flexitariáni, tedy ti, kteří konzumují maso pouze příležitostně, se v české populaci vyskytují 4 krát méně častěji, než je evropský průměr. Motivací pro nižší konzumaci masa bývá dopad živočišných potravin na zdravotní stav a také, zvláště u žen, etické důvody. 45% populace je také přesvědčeno, že živočišná produkce má negativní dopad na životní prostředí. Více informací je zde.

2. Jak často absolvují muži "zdravotní STK"?

Pravidelné preventivní prohlídky absolvuje pouze čtvrtina dospělých mužů v ČR, prevenci považuje většina za zbytečnou. Přitom každý den si diagnozu rakovina vyslechne 220 lidí a 70 lidí denně na rakovinu zemře. I to vyplynulo z výzkumu realizovaného v roce 2016 agenturou Millward Brown (Kantar) pro Nadační fond Petra Koukala a Sanofi. Závěry z výzkumného šetření byly použity pro popularizační a kontaktní kampaň, která zdůrazňovala důležitost prevence. 

3. Vyhazujeme potraviny? A je to problém?

Odpověď na tuto otázku zjišťoval tým výzkumníků z CVVM v roce 2018. Kromě celkových postojů k plýtvání potravinami jsme se díky výzkumnému šetření dozvěděli, že ti, co častěji nakupují přímo u pěstitelů, na farmářských trzích či běžném tržišti, častěji vidí problematiku plýtvání potravinami jako důležitý celospolečenský problém. Mezi důvody, které vedou lidi ke snaze omezit plýtvání potravinami patří snaha vyjít s rodinným rozpočtem, úspora času na nakupování, ale také omezení ekologické zátěže planety a etický rozměr plýtvání. Tiskovou zprávu z výzkumu naleznete zde.

Krátké zprávy

Připomínáme Den ochrany osobních údajů a kampaň PRO VÝZKUM

28. 01. 2025

Na počátku roku si vždy připomínáme důležitost ochrany osobních údajů - zásadní povinnost pro všechny ve výzkumu trhu, sociologickém…

Klesá zájem o pravidelné zprávy, ani zpravodajské aplikace netáhnou. Poslech podcastů zůstává stabilní

20. 01. 2025

Výsledky volně prodejné studie Zpravodajství ve věku mediální fragmentace agentury ResSOLUTION Group poukazují na zásadní pokles…

Práce v 67 letech? Pouze čtvrtina pracujících si to dokáže představit

18. 12. 2024

Horní věková hranice pro odchod do penze byla stanovena na 67 let (pro narozené v roce 1989 a později). Je to pro Čechy akceptovatelné…

Jinou půjčku než hypotéku má skoro čtvrtina lidí. Mladé často zláká nabídka banky, starší pomáhají rodině

13. 11. 2024

V Česku je aktuálně skoro čtvrtina lidí, kteří splácejí nějakou peněžní půjčku (vyjma hypoték) nebo spotřebitelský úvěr. ResSOLUTION…

Generace Y je velkorysá vůči starším, generace Z přináší naději pro planetu

30. 10. 2024

Výzkumná agentura STEM/MARK zjistila, že pohled generací na sebe samotné se do velké míry kryje s tím, jak je vidí ostatní. Ve všech…

Podle Čechů mají na rozvoj poruchy příjmu potravy vliv zejména vrstevníci

17. 10. 2024

Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ukazují rostoucí trend v počtu lidí, kterým byla v česku diagnostikována…

4 z 10 mladých Čechů v posledním roce absentovali v práci kvůli stresu

10. 10. 2024

U příležitosti Světového dne duševního zdraví, který připadá na 10. října 2024, realizoval Ipsos mezinárodní výzkum o vnímání duševního…

Vodík technologií budoucnosti? Češi ho chtějí, ale mají obavy a málo informací

26. 09. 2024

Vodík by mohl v budoucnu najít své široké uplatnění v mnoha různých odvětvích, ale jeho využívání je zatím v plenkách. Šetření výzkumné…