Popis chování

Co se dá zjistit výzkumem?

Popis chování

Výzkum trhu a veřejného mínění často popisuje chování populace. Výzkum je užitečný a přínosný. Dozvíme se z něj věci, které pomohou společenské diskusi, uvědomíme si něco důležitého nebo podstatného, dodáme inovátorům potřebnou inspiraci nebo třeba upozorníme na nebezpečný trend.

1. Bezmasá strava a veganství

Unikátní výzkum o veganství realizovala v roce 2019 agentura Ipsos ve spolupráci s Asociací společenské zodpovědnosti a Českou veganskou společností. Cílem výzkumu bylo zmapovat stravovací návyky a přístup ke stravě v české populaci, včetně veganů, vegetariánů a flexitariánů. Bezmasou stravu preferuje 5% Čechů a 10% Čechů ve věku 18-34 let, přičemž evropský průměr je 24% populace. Flexitariáni, tedy ti, kteří konzumují maso pouze příležitostně, se v české populaci vyskytují 4 krát méně častěji, než je evropský průměr. Motivací pro nižší konzumaci masa bývá dopad živočišných potravin na zdravotní stav a také, zvláště u žen, etické důvody. 45% populace je také přesvědčeno, že živočišná produkce má negativní dopad na životní prostředí. Více informací je zde.

2. Jak často absolvují muži "zdravotní STK"?

Pravidelné preventivní prohlídky absolvuje pouze čtvrtina dospělých mužů v ČR, prevenci považuje většina za zbytečnou. Přitom každý den si diagnozu rakovina vyslechne 220 lidí a 70 lidí denně na rakovinu zemře. I to vyplynulo z výzkumu realizovaného v roce 2016 agenturou Millward Brown (Kantar) pro Nadační fond Petra Koukala a Sanofi. Závěry z výzkumného šetření byly použity pro popularizační a kontaktní kampaň, která zdůrazňovala důležitost prevence. 

3. Vyhazujeme potraviny? A je to problém?

Odpověď na tuto otázku zjišťoval tým výzkumníků z CVVM v roce 2018. Kromě celkových postojů k plýtvání potravinami jsme se díky výzkumnému šetření dozvěděli, že ti, co častěji nakupují přímo u pěstitelů, na farmářských trzích či běžném tržišti, častěji vidí problematiku plýtvání potravinami jako důležitý celospolečenský problém. Mezi důvody, které vedou lidi ke snaze omezit plýtvání potravinami patří snaha vyjít s rodinným rozpočtem, úspora času na nakupování, ale také omezení ekologické zátěže planety a etický rozměr plýtvání. Tiskovou zprávu z výzkumu naleznete zde.

Krátké zprávy

Novela energetického zákona

18. 07. 2023

Novelu EZ umožňující sdílení energií zaznamenala pouze čtvrtina populace. Přes 40 % se ale s problematikou již setkalo. Zájem sdílet…

Inflace plány na dovolenou neohrozí. V létě plánuje cestovat 80 % Čechů

21. 06. 2023

Češi i ostatní Evropané plánují v létě cestovat, inflaci navzdory. Opětovně roste zájem o cestování, zejména do zahraniční. Na popularitě…

Duševní pohoda Čechů v aktuální situaci: Polovina se bojí, že nevyjde s penězi, řada lidí cítí úzkost

25. 05. 2023

Jak dopadá aktuální společenská situace na duševní pohodu Čechů? Dvě třetiny mají obavy z budoucnosti, 54 % se bojí, že nevyjdou…

Zrušíme některý ze státních svátků?

17. 05. 2023

1 499 respondentů ve věku 18 až 65 se zúčastnilo víkendového (5. – 9. 5.) online průzkumu SC&C, který se zaměřoval na otázku zrušení…

S uzavřením části poboček pošty nesouhlasí 58 % Čechů. Polovina lidí navštíví poštu alespoň jednou do měsíce

14. 04. 2023

Proti redukci pobočkové sítě České pošty je 58 procent Čechů, ukázal nejnovější průzkum agentury NMS Market Research. Pro je naopak…

Polovina lidí nezná svého hejtmana!

13. 04. 2023

Situace v jednotlivých krajích je odlišná. V Plzeňském znají hejtmana jen 2 lidé z 10. Nejznámější je naopak primátor Prahy Svoboda.…

Schůzka expertní skupiny GDPR

27. 02. 2023

Ve čtvrtek 23. února 2023 se sešla expertní skupina SIMAR složená z kolegyň a kolegů, kteří mají v členských agenturách na starost…

Výzkum může volat

24. 03. 2022

Vaše možnost vyjádřit se v telefonickém výzkumu je i po novelizaci zákona o elektronické komunikaci zachována.